Zielona Stacja Menu: 1-2 czerwca
Zapraszamy na seans filmowy połączony z jarskim poczęstunkiem w całości przygotowanym w naszej kuchni!
Polecamy Wam nasze weekendowe wydarzenia:
–>> LINK DO BILETÓW << —
Dwukrotny zdobywca Oscara Anthony Hopkins jako sir Nicholas Winton, który tuż przed wojną ocalił ponad 600 dzieci z rąk hitlerowców. Jego historia ujrzała światło dzienne dopiero po 40 latach i wzruszyła miliony ludzi na całym świecie.
Prawdziwa historia zwykłego człowieka, który przeciwstawił się hitlerowskiej machinie zagłady.
Znakomita obsada w poruszającej opowieści o odwadze, poświęceniu i wdzięczności, które mogą odmienić świat.
Jest rok 1938, gdy młody Brytyjczyk Nicholas Winton podczas wizyty w Pradze odkrywa, że tysiące rodzin zbiegłych przed hitlerowcami z Niemiec i Austrii, żyją tu w dramatycznych warunkach, często bez dachu nad głową i żywności.
Niemiecka inwazja na Czechosłowację jest kwestią najbliższych tygodni, a wtedy los uchodźców będzie już przesądzony. Nicholas postanawia zrobić wszystko, co w jego mocy by ocalić jak najwięcej potrzebujących. Wraz z grupą współpracowników organizuje transporty dzieci, które podążają z Pragi do Anglii w poszukiwaniu bezpiecznego schronienia.
Jak wiele istnień uda się ocalić zanim granice zostaną zamknięte? Po 40 latach Nicholas wciąż wraca wspomnieniami do tamtych dni, zadając sobie pytania o los ocalonych i obwiniając się za to, że nie udało mu się ocalić wszystkich.
Tymczasem niespodziewanie los dopisze poruszający epilog do tej historii.
–>> LINK DO BILETÓW <<–
Młoda dziewczyna, kucharka Waria, traci pracę, ponieważ nikt nie chce jej wykwintnej kuchni w przydrożnej kawiarni. Miła, energiczna, dowcipna, ucieka jak najdalej od domu w poszukiwaniu spełnienia! Ale nieoczekiwane odkrycie – książka zapomnianej legendy ukraińskiej kuchni Olgi Franko – zmienia jej życie na zawsze!
Po licznych nieudanych próbach, aby otrzymać posadę kucharki w ekskluzywnych restauracjach, Waria dopisuje do swojego CV doświadczenie pracy w stołecznej restauracji pod okiem znanego szefa kuchni. I to zaczyna działać! Jednak teraz musi poradzić sobie w konkurencyjnym środowisku, gdzie nikt nie może odkryć jej tajemnicy. Zwrot akcji następuje w momencie, kiedy w swoim mieszkaniu Waria znajduje nieznaną jej starą książkę kucharską Olgi Franko, która zmienia jej nastawienie do własnych tradycji kulinarnych.
Ważne: możecie też kupić bilet bez poczęstunku.
Bilet normalny na film: 25 zł.
Poczęstunek jarski: 65 zł.
Zielona Stacja to spółka córka Stacji Falenica.
Stoi za nią idea promowania i edukowania na temat rolnictwa regeneratywnego (przyjaznego przyrodzie i ludziom). Prowadzenie ogrodu warzywnego, który dostarczy produktów na nasz stół, kuchnia jarska inspirowana historyczną kuchnią polską.
Skracanie łańcucha dostaw między rolnikiem, a osobą kupującą.