Marta Dymek stoi na czele prawdziwej rewolucji w Polsce. Jeszcze kilka lat temu weganie traktowani tu byli z przymrużeniem oka. Dziś świadomość ekologicznej katastrofy, jaką zgotowała naszej planecie m.in. przemysłowa hodowla zwierząt, jest już znacznie większa. Zmieniamy swoje nawyki żywieniowe, co pokazuje ilość stricte wegańskich restauracji w Warszawie.
My w Falenicy też dużo rozmawiamy o dobrym jedzeniu. Mamy tu w końcu najlepszy bazar w Warszawie, na którym możemy nawiązać osobisty kontakt z producentami żywności.
„Jadłonomia” Marty Dymek, promująca wegańskie jedzenie, przyczyniła się do tych zmian znacząco. Wielu z nas ma trzy książki kucharskie z tej serii na swoich półkach i gotuje z nich regularnie. Najnowsza – „Jadłonomia po polsku” (Wydawnictwo Marginesy) – bierze na warsztat nasze rodzime tradycje kulinarne i udowadnia, że nie koniecznie „kuchnia polska” znaczy „kuchnia mięsna”.
Spotkanie z Martą Dymek w Stacji Falenica w czwartek, 22 października o godz. 18, poprowadzi Agata Michalak, dziennikarka, autorka książki „O dobrym jedzeniu” (Wydawnictwo Czarne), czyli o polskich producentach jakościowej żywności.
Ponieważ obowiązują nas ograniczenia związane z pandemią, na sali zmieści się tylko 25 osób. Zapisy: info@stacjafalenica.pl, tel. 530 882 809. Poprosimy Was o założenie maseczki utrzymywanie bezpiecznego dystansu od siebie. Spotkanie zarejestrujemy i udostępnimy Wam na naszych kanałach.
Do zobaczenia!
Dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury, uzyskanych z dopłat ustanowionych w grach objętych monopolem państwa, zgodnie z art. 80 ust. 1 ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych