Films for Food
Wraz z FILMS for FOOD rozpoczynamy cykl pokazów filmów kulinarnych, którym towarzyszyć będą spotkania, warsztaty, degustacje – co miesiąc inny film, inna kuchnia.
20 stycznia o godz. 19:00 zapraszamy na pokaz filmu „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata” połączony ze spotkaniem z Jakubem Gutkiem i przygotowanym specjalnie na tę okazję poczęstunkiem.
Bohaterem fascynującego dokumentu Camerona Yatesa jest tytułowy Chef Flynn – cudowne dziecko amerykańskich kulinariów; nastolatek, który zdobył szturmem ekstremalnie wymagający świat nowojorskich restauracji. Wspierała go w tym bohaterka drugiego planu, czyli matka, której postać kieruje opowieść o spełnionym amerykańskim śnie w stronę psychologicznego thrillera. Jest to więc w równym stopniu rzecz o samorodnym talencie i pasji, jak i o rodzicielstwie i skomplikowanych rodzinnych relacjach. Całość zaś doskonale przyprawiają wątki: edukacji (jak rozwijałyby się dzieci, gdyby pozwolić im robić to, co naprawdę je interesuje?), niesłychanie konkurencyjnym biznesie restauracyjnym (błyskawiczny sukces młodego kucharza jest nie w smak wielu szefom), czy mediach, które z równą łatwością namaszczają, co strącają swoje gwiazdy.