Strefa interesów | Zielona Stacja Menu
Zapraszamy na seans filmu połączony z jarskim poczęstunkiem w całości przygotowanym w naszej kuchni!
*** OSCARY w kategoriach: Najlepszy film międzynarodowy i Najlepszy dźwięk ***
Brytyjski reżyser Jonathan Glazer przygląda się domowej idylli w czasach nazistowskich Niemiec.
„Strefa interesów” to wybitna, w całości zrealizowana w Polsce, nowatorska reinterpretacja kina Zagłady, nagrodzona Grand Prix na festiwalu w Cannes oraz nominowana do Oscara w 5 kategoriach, w tym dla Najlepszego Filmu.
Rudolf (Christian Friedel) wraz z żoną Hedwig (Sandra Hüller) oraz czwórką dzieci i psem mieszkają w przestronnym, pedantycznie czystym domu z wypielęgnowanym ogrodem i szklarnią. Celebrują rodzinne obiady, marzą o wakacjach w ukochanych Włoszech. W weekendy lubią popływać kajakami lub pospacerować po lesie z przyjaciółmi. Jednak zza ścian ich domu często dobiegają niepokojące odgłosy, a czasem rozpaczliwe krzyki, ponieważ Rudolf Höss jest komendantem obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau.
„Strefa interesów” to porażające studium banalności zła, w którym nigdy nie jesteśmy świadkami ludobójstwa ani obozowej rzeczywistości. Wszystko, co brutalne, od czego chce się odwrócić wzrok, zostaje wypchnięte poza dom Rudolfa i Hedwig, hermetycznie zamknięte poza ich codziennym życiem. Rodzinną sielankę tylko od czasu do czasu zakłóca dym z pobliskich kominów obozu.
Czy można urządzić sobie sterylny raj w cieniu cudzego piekła, tak aby jego ślady nie przeniknęły do świadomości i sumienia?
Film Jonathana Glazera, twórcy „Under the Skin” oraz kultowych teledysków Massive Attack i Radiohead, jest polską koprodukcją, za którą – po stronie polskiej – odpowiadała Ewa Puszczyńska, producentka „Idy” i „Zimnej wojny”.
Za muzykę odpowiada Mica Levi, a autorem zdjęć jest nominowany do Oscara Łukasz Żal („Zimna wojna”, „Ida”). To głęboko wstrząsające, otwierające oczy dzieło, które wychodzi poza ramy filmu – i przejdzie do historii kina.
Ważne: możecie też kupić bilet bez poczęstunku.
Zielona Stacja to spółka córka Stacji Falenica.
Stoi za nią idea promowania i edukowania na temat rolnictwa regeneratywnego (przyjaznego przyrodzie i ludziom). Prowadzenie ogrodu warzywnego, który dostarczy produktów na nasz stół, kuchnia jarska inspirowana historyczną kuchnią polską.
Skracanie łańcucha dostaw między rolnikiem, a osobą kupującą.