APETYT NA WIĘCEJ. LA COCINA

Czas trwania: 140 minut
Reżyseria: Alonso Ruizpalacios
Premiera: 28 marca

Kipiąca emocjami, zrealizowana z niezwykłą błyskotliwością opowieść o burzliwych losach pracowników wielkiej nowojorskiej restauracji.

Miłość, przyjaźń, rywalizacja, zdrada, kradzież i wielkie marzenia. Te składniki, odmierzone w idealnych proporcjach, składają się na wyśmienite filmowe danie.

Zjawiskowa ROONEY MARA w najnowszym filmie reżysera nagrodzonego na FESTIWALU W BERLINIE.

Kuchnia wielkiej nowojorskiej restauracji jest jak mikrokosmos, w którym krzyżują się drogi grupy marzycieli z różnych stron świata. Ich aspiracje i pragnienia boleśnie konfrontują się z rzeczywistością zarządzanej żelazną ręką restauracji. Młoda lecz doświadczona kelnerka Julia i utalentowany kucharz Pedro muszą ukrywać swoją relację. Młodziutka Estela dopiero wchodzi w ten świat. Pracujący tu od lat Max za wszelką cenę chce udowodnić swój talent. Nonzo marzy, by sprowadzić do Nowego Jorku rodzinę. Na wszystkich z góry spogląda właściciel Rashid, dla którego liczy się tylko sprawnie funkcjonujący biznes. Gdy pewnego dnia rano, szef zmiany odkrywa kradzież, wszyscy stają się podejrzani.

W „Apetyt na więcej. La Cocina” wystąpili, m. in.: Raul Briones („Północne niebo nad pustką”, „Na zawsze w moim sercu”), Rooney Mara („Dziewczyna z tatuażem”, „Social Network”, „Carol”, „Panaceum”, „Ona”), Oded Fehr („Mumia”, „Resident Evil: Zagłada”, „Czarna lista” – serial, „Boski żigolo”), James Waterston („Stowarzyszenie Umarłych Poetów”, „Czarna lista” – serial, „Żona idealna” – serial, „Sześć stóp pod ziemią” – serial).

Czarno-biały film Alonso Riuzpalaciosa to prawdziwa meksykańska petarda, po seansie której inaczej spojrzycie na posiłki serwowane w restauracjach. W tej osadzonej w Nowym Jorku opowieści o kilkunastu godzinach z życia kuchni Rooney Mara i Raul Briones tworzą jedną z najciekawszych par kochanków we współczesnym kinieInteria.pl, Rafał Pawłowski

 Gdyby cały sezon „The Bear” miał miejsce jednego dnia i w Nowy Jorku, to otrzymalibyśmy „La Cocinę”. Twójstyl.pl, Marta Rogacewicz

Nowy Jork i restauracja, jakich wiele. A może nie? Film o tym, co dzieje się za drzwiami kuchni. I o gniewie, który potrafi być naprawdę spektakularny. Zwierciadło, Zofia Fabjanowska-Micyk

Film o gotowaniu i pracy na kuchni, w którym jedzenie nie ma najmniejszego znaczenia. Nareszcie! Pani, Iga Nyc

Finał sprawi, że opadnie wam szczęka. Spektakularna dekonstrukcja mitu amerykańskiego snu. Ruizpalacios snuje magnetyczną opowieść o bezwzględnej i podzielonej Ameryce. Mały wielki dramat. Kadry ze stresującego życia pracowników restauracji The Grill opowiadają słodko-gorzką historię o życiu na emigracji, marzeniach, sile życia i zepsutym systemie. K MAG, Monika Kurek

Zmysłowa i melancholijna metafora współczesnego Nowego Jorku. „The Bear” połączone z „Menu”. KINOrozmowa/ Czwórka Polskie Radio, Marcin Radomski

To nie jest „The Bear” w skondensowanej formie. To kuchenna orkiestra rozpisana na ponad dwudziestu aktorów, gdzie ludzkie dramaty przeplatają się z momentami komediowymi. W kilku językach, bo „Apetyt na więcej. La Cocina” przypomina o tym, że zaplecze każdego lokalu oparte jest o ciężką pracę imigrantów. Każdy próbuje tu dotrwać końca zmiany, jakby walczył o życie. Jeszcze nigdy awaria maszyny do coli nie zwiastowała takiej katastrofy! Wysokie Obcasy, Magdalena Kacalak

Dostępne terminy