Anselm

Czas trwania: 93 min.
Reżyseria: Wim Wenders
Premiera: 19 kwietnia

Filmowy portret niemieckiego artysty Anselma Kiefera jest jak jego wielkoformatowe rzeźby – choć monumentalny, nie porzuca ludzkiej perspektywy.

Po pamiętnej Pinie Wim Wenders proponuje kolejne immersyjne doświadczenie filmowe, dzięki któremu możemy wkroczyć do świata twórcy i jego dzieł. Fabularyzowane sceny, materiały archiwalne i imponujące ujęcia z gigantycznej pracowni pod Paryżem składają się na zniuansowany obraz człowieka walczącego z powojenną zbiorową amnezją.

Urodzony w 1945 roku Kiefer, uczeń Josepha Beuysa, upomina się w swoich pracach o pamięć trudnej przeszłości Niemiec, podobnie jak Heinrich Böll w literaturze. Wenders wędruje z kamerą po ogromnym terenie we francuskim Barjac – studiu artystycznym, a zarazem ulegającej entropii wystawie.

Konstrukcja i rozpad, mit i konkret, świadectwo i zanik – te ambiwalentne fascynacje widać w tworzonych przez Kiefera obiektach: kilkupiętrowych betonowych wieżach czy podziemnych tunelach.

Jednocześnie reżyser pozwala sobie na czuły filmowy gest – spotkanie małego Anselma (w tej roli kuzyn Wendersa) z uznanym artystą.

Wim Wenders

Urodzony w 1945 roku w Düsseldorfie. Jeden z najważniejszych twórców współczesnego kina autorskiego, laureat Złotej Palmy w Cannes za Paryż, Teksas i weneckiego Złotego Lwa za Stan rzeczy. Słynie z poetyckiego, melancholijnego stylu, który doskonale sprawdza się zarówno w fabułach, jak i w filmach dokumentalnych. 

Wybrana filmografia

1974 Alicja w miastach / Alice in der Städten / Alice in the Cities

1984 Paryż, Teksas / Paris, Texas

1987 Niebo nad Berlinem / Der Himmel über Berlin / Wings of Deisre

1994 Lisbon Story

2005 Nie wracaj w te strony / Don’t Come Knocking

2014 Sól ziemi / Le sel de la terre / The Salt of the Earth (doc.)

2023 Anselm (doc.)

Dostępne terminy

19.04.2024
18:30
20.04.2024
20:00
22.04.2024
20:00
24.04.2024
13:30