Bergman – rok z życia

BERGMAN – ROK Z ŻYCIA (Bergman: A Year in a Life), reż. Jane Magnusson, Szwecja, Norwegia 2018, 117 min.
DOKUMENT BIOGRAFICZNY

W 1957 roku Ingmar Bergman awansował do panteonu kina – wtedy to swoją premierę miały stworzone przez niego arcydzieła – Siódma pieczęć i Tam, gdzie rosną poziomki. Pokazywany premierowo w Cannes film Jane Magnusson prezentuje kulisy tego przełomowego czasu w życiu reżysera. Stworzony przez nią portret nie jest jednak kolejną laurką; na zasłużone nagrody i uznanie cieniem kładą się mitomania, despotyzm i egoizm Bergmana.
Na Stacji od 26 października

Tytuł oryginalny: Bergman: A Year in a Life

Kraje produkcji: Szwecja, Norwegia

Rok produkcji: 2018

Metraż: 117 min.

Reżyseria: Jane Magnusson

Zdjęcia: Emil Klang, materiały archiwalne

Montaż: Orvar Anklew, Hanna Lejonqvist, Kalle Lindberg

Muzyka: Jonas Beckman, Lars Kumlin

Obsada: Ingmar Bergman, Lena Endre, Thorsten Flinck, Elliott Gould, Jane Magnusson, Barbra Streisand, Liv Ullmann, Lars von Trier

Producenci: Fredrik Heinig, Cecilia Nessen, Mattias Nohrborg, Yngve Sæther, Lisa Widén

Produkcja: B-Reel Films

Jane Magnusson

Szwedzka dziennikarka, krytyczka filmowa, scenarzystka i reżyserka. Urodziła się w 1968 roku w Mölnlycke. Dorastała w Stanach Zjednoczonych, Singapurze i Hongkongu. Studiowała na Uniwersytecie Browna w USA. Jako reżyserka pracowała zarówno przy filmach dokumentalnych, jak i fabularnych.

Filmografia

2018 Bergman: rok z życia / Bergman: A Year in a Life

2018 Vox Lipoma

2016 Christina Lindberg: The Original Eyepatch Wearing Butt Kicking Movie Babe

2014 Babeczka / Cupcake

2013 Więcej niż Bergman / Trespassing Bergman

2012 Bergmans video

Kontakt

KINOkawiarna Stacja Falenica
ul.Patriotów 44B
04-912 Warszawa – Falenica
(budynek stacji kolejowej)

Zapraszamy w tygodniu od 8 do 21 w weekendy od 10 do 22.
mail: info@stacjafalenica.pl

Rezerwacje (tylko telefonicznie!): 530 882 809 (w razie problemów z połączeniem prosimy o wysłanie SMS).

Polityka prywatności

Polityka prywatności

Kinokawiarnia Stacja Falenica © 2018 All Rights Reserved

Kinokawiarnia Stacja Falenica

Created by MEDIAPUNTO

Powered by WordPress