W obronie jedzenia – Films For Food w Falenicy

Serdecznie zapraszamy na drugi pokaz w cyklu Films For Food w Falenicy. Tym razem zapraszamy na obraz „W obronie jedzenia”, reż. Michael Schwarz, USA 2015. Projekcji towarzyszyć będzie wykład Agnieszki Wiśniewskiej, założycielki Fundacji „Szczęśliwi bez cukru na temat szkodliwości cukru dla naszego zdrowia i jakości życia. Specjalny poczęstunek przygotuje Klubokawiarnia i Restauracja „Kura domowa” z Międzylesia.

“W obronie jedzenia” – to fascynująca podróż po świecie kulinariów w towarzystwie Michaela Pollana – autora bestsellerowych książek o jedzeniu oraz aktywisty ruchu Slow Food. W trakcie tej podróży odnajdujemy odpowiedź na jedno z najprostszych pytań: co jeść i dowiadujemy się jak sprawić, by jedzenie było dla nas nie tylko źródłem zdrowia, ale i codziennej przyjemności.

Serdecznie zapraszamy!
Pokaz 23.02.2019 o godz. 19.00
Bilety w cenie 45 pln. Cena zawiera pokaz filmu, wykład oraz poczęstunek.
Zakup możliwy  tutaj  lub w kasie kina.

***
„W obronie jedzenia” to tytuł jednej z bestsellerowych książek Michaela Pollana – amerykańskiego pisarza, dziennikarza, działacza społecznego i profesora dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley.

Film jest ekranizacją tej głośnej książki, która dla aktywistów żywieniowych na całym świecie stanowi rodzaj biblii. Reżyser, Michael Schwarz i Michael Pollan ruszyli w podróż po całym świecie, aby dotrzeć do sedna jednego z podstawowych zagadnień: co tak naprawdę powinniśmy jeść? Na swojej drodze spotkali przedstawicieli różnych kultur, narodów i tradycji żywieniowych. Pomogło im to nie tylko odpowiedzieć na to życiodajne pytanie, ale też sformułować kilka prostych zasad opartych na zdrowym rozsądku, których przestrzeganie sprawia, że jedzenie staje się źródłem zdrowia, siły i po prostu codziennej przyjemności.

Michael Pollan – Amerykański pisarz, dziennikarz, działacz społeczny, profesor dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley specjalizujący się w tematyce żywienia i produkcji żywności.
Autor kilku bestsellerowych książek, jego „W obronie jedzenie. Manifest wszystkożercy” znalazło się na liście najpoczytniejszych książek w USA firmowanych przez „The New York Times Magazine”.

Partnerem cyklu jest dystrybutor filmów o jedzeniu Films For Food.

Partnerami pokazu są Fundacja „Szczęśliwi bez cukru” oraz Klubokawiarnia i Restauracja „Kura domowa”.